picture

PRVA BRANITELJSKA ZADRUGA U RH ZA UZGOJ DIVLJIH ZEČEVA DOBILA POTPORU RESORNOG MINISTARSTVA

Zečevi iz Imotskog pronašli kupce

Kada su sedmorica razvojačenih branitelja s područja Imotske krajine -Željko Tomas, Ante Puljak, Milenko Piplica, Anđelko Piplica, Anđelko Bago, Ante Mustapić Švabo i Ivica Skender - odlučila utemeljiti braniteljsku zadrugu i početi s uzgojem divljeg zeca, i nazvali je "Pauk-čeka", mnogi su vrtjeli glavom.
No uporni branitelji prvo su, na temelju urednog projekta, dobili potporu Ministarstva branitelja od 150 tisuća kuna, te nabavili potrebnu opremu. Kupili su tridesetak specijalnih kaveza, osigurali na privatnom zemljištu u Dobrinčima prostor, ogradili ga žicom i počeli s uzgojem zečeva.

Željko Tomas iz braniteljske zadruge 'Pauk-čeka' u Dobrinčima /Braco ĆOSIĆ

- Danas imamo u trideset kaveza 60 matica, parova i nadamo se da ćemo već u ožujku imati oko 250-300 mladih zečeva. Njima nakon izlaska iz kaveza slijedi petnaestodnevno privikavanje na divljinu i onda idu na prodaju. Mogu spomenuti da već sada imamo osigurano tržište i za veće količine jer smo prva takva zadruga u Hrvatskoj koja se na ovakav način bavi uzgojem divljeg zeca u njegovu izvornom okružju - veli nam Željko Tomas, jedan od zadrugara.
Za prilagođavanje zeca divljini, branitelji su također ogradili prostor na oko 400 četvornih metara, baš na predjelu gdje se zec i najbolje snalazi.

Prirodno okružje

- Dobra nam je suradnja sa Županijskim lovačkim savezom, Lovačkim savezom Hrvatske, ali i brojnim lovačkim udrugama. Veterinarska kontrola zečeva također je redovita i mi mislimo vrlo ozbiljno prionuti ovome poslu, a to znači i uskoro proširiti kapacitete.
Ono što nas, nažalost, donekle sprječava jesu naša poznata birokratska posla. Tražili smo od Hrvatskih šuma koncesiju na pogodno zemljište, a takvog, hvala Bogu, ima na hektare, kako bismo povećali broj parova i prilagodili zecu njegovo prirodno okružje, no gotovo je pa nemoguće doći do toga.
A ja tvrdima da bi se ovim poslom mogao baviti i veći broj branitelja, pa i onih ljudi koji nemaju zaposlenja - veli Tomas. Hranu za zečeve zadrugari nabavljaju u specijaliziranim prodavaonicama i ona sadrži sve komponente za pravilan uzgoj divljeg zeca. U prostorima za privikavanje u divljini, prije prodaje lovačkim udrugama, zec ima također dovoljno prirodne hrane.

piše Braco ĆOSIĆ
http://www.slobodnadalmacija.hr

 

ARHIV

 

PETAR GUDELJ: PUT U IMOTU

Ima Imota sedmera vrata. Vrata od Neretve. Vrata od Cetine. Vrata od Bosne. Vrata od mora. Vrata od neba. Vrata od zemlje. I vrata od matere. Na sedmera vrata dođe i prođe sve imotsko: Sunce i Mjesec, jata ptica selica i zvijezda, vjetri i oblaci, vuci i poskoci, munje i vile, zemaljske i podzemaljske vode ...

picture

 

DOBRINČE - SELO DUGOVIČNI LJUDI

Uvik su me bunila i mišala mi se mista Dobranje i Dobrinče, oba u brdima Imotske krajine, makar jedno na samom kraju zapadnog dila od Biorina prema Aržanu, a drugo u samoj sridini, na tromeđi općina Lovreć, Zagvozd i Podbablje. Ova je pripovid o Dobrinčima pa ćemo Dobranje ostaviti za niku ...

picture